Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Avveckling av daterade stiftelser ger sommarpresent

Vid årets skolavslutning får alla grundskoleelever en sommarpresent av kommunen. Detta är möjligt då kommunen har avvecklat ett par stiftelser.

Kommunen har fått beviljat av Länsstyrelsen att avveckla ett antal kommunala stiftelser. Stiftelserna innehåller små tillgångar och ger mycket låg avkastning. Kommunen har därför beslutat att avveckla stiftelserna och använda en del av kapitalet för att ge alla kommunens elever i årskurs 1-9 en liten present vid årets skolavslutning. Presenten består i ett presentkort på den lokala bokhandeln, värde 90 kronor.

- Stiftelserna bildades för mer än 20 år sedan och deras tillgångar är väldigt små. På grund av låg avkastning kan de idag inte uppfylla de syften de hade när de instiftades. Vi väljer därför att avveckla stiftelserna så att det lilla kapitalet som finns kvar kan komma våra skolbarn till glädje, säger Evy Ågren, tillförordnad ekonomichef

- Det är givetvis tråkigt att avveckla stiftelser med ädla syften, men vi måste samtidigt se på hur samhället ser ut idag. Grundskolan har nya styrdokument och lagar att följa. Ett stort arbete görs vad det gäller värdegrund och miljöer som främjar alla elevers lärande, utveckling och hälsa, menar Mia Johansson, verksamhetsområdeschef för Barn och skola.

Bild