Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Barnomsorgen inför e-tjänst

I maj startar kommunen sin första e-tjänst. Det är barnomsorgen som erbjuder föräldrar tjänsten att bland annat ansöka om förskole- eller fritidsplats direkt via nätet.

I kommuners strävan att kunna erbjuda service till medborgarna 24 timmar om dygnet, är elektroniska tjänster, eller e-tjänster, en viktig del. Dessa tjänster gör det möjligt för medborgaren att utföra ärende digitalt, som registreras direkt i kommunens verksamhetssystem.

Detta betyder att du, om du har tillgång till en dator med internetuppkoppling, kan utföra dina ärende hemifrån vid den tidpunkt som passar dig bäst. Dessutom medför det mindre administrativt arbete för kommunen, då handläggaren inte längre behöver mata in dina uppgifter manuellt i systemet.

Först ut i kommunen att erbjuda denna typ av tjänst är barnomsorgen, som i maj lanserar sin e-tjänst för förskolor och fritidshem. Föräldrar kommer via tjänsten kunna ansöka om förskole- eller fritidsplats, registrera schema och inkomst samt säga upp förskole- eller fritidsplats. Brev med information och inloggningsuppgifter skickas ut till berörda familjer i månadsskiftet april/maj.

- Detta är ett viktigt steg framåt i vårt arbete för att bli en modern organisation. Men det är viktigt att poängtera att e-tjänsten inte ersätter vår personliga service, utan detta ska ses som ett alternativ. Vi kommer även fortsättningsvis att ha duktiga handläggare på plats för att hjälpa medborgarna, säger Mia Johansson, verksamhetsområdeschef på Barn och skola.

Bild