Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

En kväll i mangans tecken

På kvällen den 29 april kommer mangatecknaren och serieteckningsläraren Natalia Batista till kulturmötesplatsen Lagunen i Osby. Där kommer hon att lära ut grunderna i mangateckning och berätta om mangans historia.

Manga är en serieform som ursprungligen kommer från Japan. I början på 2000-talet spred sig serierna från Japan till Europa och Nordamerika och blev väldigt populära. Bland annat genom serietitlar som Dragon Ball, Ranma 1/2 och Sailor Moon.

De flesta serierna i Sverige har varit importerade från Japan och översatta till svenska eller engelska. Men det finns också en del helt svenskproducerade titlar. Natalia Batista är en av Sveriges mer erfarna mangatecknare, tillika serieteckningslärare på serieskolan i Malmö. Hon har skapat den svenska kattmangan Mjau! och fantasymangan Sword Princess Amaltea.

Den 29 april kommer Batista till kommunens kulturmötesplats Lagunen i Osby, och lär ut grunderna i mangateckning och berättar om mangans historia – från trätryck till miljardindustri.

För att medverka på manga-kvällen krävs att du anmäler dig. Sista anmälningsdag är 22 april. Du anmäler dig enkelt via telefon eller e-post till verksamhetsledare Lisa Säthil, vars kontaktuppgifter du finner här till höger. Har du frågor om evenemanget svarar hon också gärna på dem, efter bästa förmåga.

Program

17.15-18.15: Mangans historia
De japanska tecknade serierna, manga, har mestadels på egen väg utvecklats och skiljer sig idag från hur serier ser ut här i väst. Hur gick det till? Natalia Batista berättar om utvecklingen, från de första trätrycken och myntandet av ordet "manga" till dagens miljardindustri. Före och efter andra världskriget, och hur kvinnorna jämställde tecknarkåren i Japan på 70-talet.

18.15-18.30: Fika och frågor

18.30-20.45: Minikurs i mangateckning
Vill du skapa din egen karaktär, ge den personlighet och uttryck? Mangatecknaren Natalia Batista lär ut hur du kan skapa en egen mangafigur, från ansiktet och frisyren till kroppen och kläderna.

Bild