Här samlar vi information som rör kommunens verksamheter för äldre och andra riskgrupper för covid-19. Du kan bland annat följa våra aktuella åtgärder och smittläget bland brukare inom äldreomsorgen och LSS.
Sidan uppdaterades den 14 april 2021.
Just nu har vi 0 konstaterat smittade brukare inom hälsa- och välfärdsförvaltningens verksamheter. Smittläget är en ögonblicksbild och avser antalet brukare som är sjuka vid rapporteringstillfället.
Siffrorna uppdateras varje onsdag.
Siffran inom parentes visar antalet smittade föregående vecka.
Antalet smittade brukare
Bergfast: 0 (0)
Soldalen: 0 (0)
Lindhem: 0 (0)
Rönnebacken: 0 (0)
Antalet smittade personer med hemtjänstinsatser: 0 (0)
Antalet smittade brukare inom gruppbostäder: 0 (0)
I Region Skånes trendrapport uppdateras statistiken dagligen över det totala antalet covid-19-fall i Skåne.
Osby kommun avråder starkt från besök på korttidsenheten Spången. Avrådan beror på att vissa vårdtagare på enheten har vistats på sjukhus och har inte vaccinerats, därför är smittrisken större där än på andra boenden.
För övriga vård- och omsorgsboenden i kommunen är det möjligt med säkra besök från och med den 8 mars.
Följande rutin för säkra besök gäller:
I samband med besöket antecknas dina kontaktuppgifter med namn, telefonnummer och tidpunkt för besöket. Det görs för att en smittspårning ska kunna genomföras om behovet uppstår.
Det kan ske snabba förändringar i besöksrutinen, till exempel att avdelningen eller enheten tillfälligt behöver stängas vid misstänkt smitta eller att myndigheternas rekommendationer ändras. Vi ber om er förståelse för det.
Vid frågor kontakta enhetschefen på boendet.
För att minimera spridningen av coronaviruset har kommunen öppnat en särskild, isolerad enhet för covid-smittade.
På covid-enheten Arken vårdas smittade personer som
Syftet med enheten är att minska risken för att smittan förs vidare till hemtjänstpersonal, närstående och andra som brukarna träffar i sin vardag.
Förebyggande hembesök
Hembesöken som tidigare erbjudits till personer som fyller 77 år har pausats till följd av ökad smittspridning i Skåne. Besöken kommer att återupptas när läget förbättrats och de som ännu inte hunnit få något besök under år 2020 kommer erbjudas ett nytt tillfälle.
Växelvård för personer med kognitiv svikt är pausad tills vidare.
Dagverksamheten Gläntan håller öppet i anpassad form. Det innebär att vi tar emot max fem gäster per dag och att vi noggrant tillämpar rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.
Dagverksamheten Ljuspunkten håller stängt tills vidare.
Restaurangerna på Rönnebacken i Osby och Bergfast i Lönsboda har stängt serveringen för externa besökare och medarbetare.
Osby kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och Vårdhygien Skånes riktlinjer. Vi har både rutiner och resurser för att förhindra smittspridning inom äldreomsorgen.
All personal inom äldreomsorgen har fått en extra intensivutbildning i basala hygienrutiner och skyddsutrustning. Vi försöker också att begränsa antalet personal som utför arbete hos de äldre.
Osby kommun följer Folkhälsomyndighetens och Vårdhygien Skånes rekommendationer om att använda visir och munskydd i det vårdnära arbetet.
Medarbetare som är sjuka, även de som har mycket lindriga symptom, skickas för provtagning på sjukhuset i Kristianstad eller Hässleholm. Även om provet visar att medarbetaren inte är smittad med covid-19 får medarbetaren vara hemma under tiden med symptom och två dagar efter att hen har blivit symptomfri.
Personalen följer alltid basala hygienrutiner, vilket bland annat betyder att de vid varje vård- och omsorgsbesök tvättar händerna och använder handsprit före och efter besöket. En del av basal hygien är också att de alltid använder arbetskläder, och när det behövs även skyddshandskar och plastförkläde.
Vi följer dagligen rekommendationer från myndigheter och anpassar kontinuerligt våra riktlinjer.
Utöver de basala hygienrutinerna sker på- och avklädning av skyddsutrustning i patientens rum eller lägenhet.
Vid konstaterad smitta används andningsskydd FFP2 eller FFP3 i kombination med visir eller skyddsglasögon.
Provtagning görs för att kunna konstatera om symtomen beror på covid-19 eller om det har andra orsaker. Provtagning av personal möjliggör att de medarbetare som konstateras vara friska snabbare kan komma tillbaka till jobbet.
Personal inom kommunal vård och omsorg som uppvisar symtom för covid-19 ska testas för viruset om de uppfyller följande kriterier:
Har du möjlighet att få hjälp med till exempel handling av matvaror bör du använda dig av den. Vissa affärer har rekommendationer om särskilt lämpliga tider att handla för dig som tillhör en riskgrupp. Dessutom erbjuder en del affärer möjlighet att beställa varor via telefon eller digitalt.
I nuläget kan kommunen inte bistå med matinköp och medicin för dig som är 70+.
Våra biståndshandläggare försöker i största möjliga mån utreda nya ansökningar om hjälp i hemmet via telefon. Detta gäller även uppföljningar av redan beviljad hjälp. Hembesök görs endast när det är nödvändigt och anhöriga som inte är sammanboende med sökande erbjuds att delta i samtalet via telefon.
Äldrelinjen riktar sig till dig som är mår dåligt och vill ha någon att prata med. Äldrelinjen är öppen vardagar 08:00-19:00 och helger 10:00 -16:00.
Telefonnummer: 020-22 22 33