Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun
Translate

Kommunens arbete med coronaviruset och sjukdomen covid-19

Osby kommun följer noggrant händelseutvecklingen av coronaviruset och covid-19. Vi samverkar med andra myndigheter i regionen och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Stanna hemma om du är sjuk

Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du låta bli att träffa andra människor. Vi uppmanar därför medarbetare, barn och elever att vara uppmärksamma på tidiga symtom på eventuell infektion. Vid minsta symtom ska både medarbetare, barn och elever hålla sig hemma tills de är symtomfria och ytterligare två dagar.

Förskolor och skolor i Osby kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer när det gäller coronaviruset. Det innebär att det är viktigt att var och en med symtom, även milda, begränsar sociala kontakter där smitta riskerar att överföras. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet och kan bidra till att minska spridningens omfattning.

Elever som är friska ska gå till skolan och barn som är friska kan gå till förskolan.

Läs mer om riktlinjer för när du ska vara hemma och när du kan återgå till skola eller arbete på 1177 Vårdguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Behöver du komma i kontakt med kommunen?

Kontakta oss gärna via vår växel på telefonnummer 0479-52 80 00. Vi avråder dig från att besöka kommunens kontaktcenter för tillfället.

Våra handläggare tar inte emot fysiska besök utan vi hänvisar dig att kontakta oss i ditt ärende via telefon.

Hur informeras det om en kommunal verksamhet blir drabbad?

På grund av patientsekretessen kan kommunen inte kommunicera kring enskilda sjukdomsfall. De som eventuellt behöver bli informerade blir kontaktade direkt av Smittskydd Skåne.

Om någon av kommunens verksamheter blir påverkad kommer berörda informeras snarast möjligt.

Nu kan du följa den aktuella lägesbilden över antalet smittade i kommunens äldreomsorg och LSS-verksamhet.

Lägesbild - antalet bekräftade fall av covid-19öppnas i nytt fönster

När ska du söka vård?

Besök 1177 Vårdguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för instruktioner kring hur du ska agera.

Information om provtagning

Personer som är folkbokförda i Skåne och har symtom relaterat till covid-19 kan beställa ett självtest på 1177.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Detta självtest måste hämtas ut och lämnas in av ett ombud, eftersom den som har symtom annars riskerar att smitta andra.

Läs mer om hur provtagningen går till på 1177.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Har du inga symtom - men har andra frågor om covid-19?

  • Du kan ringa nummer 113 13 om du är symtomfri men har allmänna frågor om coronaviruset.
  • På 1177.se finns information från sjukvården och hur man kontaktar vården vid misstanke om smitta. 1177 Vårdguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tänk på det här i sommar

Sommaren är här och många samlas på badplatser, i parker och naturområden. Men covid-19-pandemin är inte över, för att hålla nere smittspridningen är det fortfarande avgörande att vi håller avstånd till varandra - även på stranden och i vattnet.

Att ha en god handhygien och att stanna hemma vid symtom gäller fortfarande trots längtan efter sol och bad. Det är viktigt att vi alla tar ett gemensamt ansvar för att undvika trängsel och vistas ansvarsfullt i naturen.

Njut av sommaren och kom ihåg att ha strandvett!

Läs mer om strandvett under covid-19 pandemin på Svenska Livräddningssällskapets hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Information på andra språk / Information in other languages

Information from authorities about the coronavirus/covid-19 in other languageslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

FAQ about covid-19 in English from the Public Health Agency of Swedenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster