Den kommunala tillsynsverksamheten enligt livsmedelslagstiftningen utövas i Osby kommun av Tillsyns- och tillståndsnämnden genom miljö- och byggenheten. Avsikten med tillsynen är att se till att livsmedelslagstiftningens bestämmelser följs, att konsumenten skyddas mot hälsorisker och det som erbjuds stämmer överrens med det man får.
I tillsynsarbetet ingår registrering av nya livsmedelslokaler och regelbunden tillsyn över verksamheter som hanterar livsmedel. Vid inspektioner kontrolleras bland annat hantering av livsmedel, skötsel av lokaler och utrustning, temperaturer. Även provtagning av livsmedel förekommer.
Folkhälsomyndigheten har gått ut med nya föreskrifter med avsikt att minska risken för smittspridning på restauranger och caféer. Besökare får endast äta och dricka sittandes vid ett bord eller ta med maten för avhämtning, stående servering vid barer inte är tillåtet.
Alla restaurang- och caféverksamheter är skyldiga att vidta åtgärder för att säkerställa att besökare kan hålla avstånd till varandra och ingen trängsel uppstår. Följs inte dessa krav får smittskyddsläkaren, efter samråd med kommunen, besluta om att förbjuda verksamheter som inte uppfyller kraven.
Varje servering ska utifrån en riskbedömning ta fram rutiner för hur verksamheten kan förhindra smittspridning bland besökare. Främst handlar det om att minimera riskerna för att trängsel uppstår. Riskbedömning och rutiner behöver ses över regelbundet utifrån hur situationen förändras och om nya rekommendationer kommer från Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkaren.
Informationsblad - Nya regler för servering av mat och dryck
Affisch - Så kan du undvika smitta när du äter ute
Innan du startar upp din verksamhet måste du kontakta miljö- och byggenheten för att få verksamheten registrerad. Anmälningsblankett hittar du under fliken blanketter på Osby
kommuns förstasida. För att upprätthålla en god standard på livsmedelshanteringen i Osby är du som konsument en viktig resurs i vårt arbete.
OBS! Glöm inte att registrera din livsmedelsanläggning minst 2 veckor innan verksamheten startas.
Den 1 januari 2019 ändras livsmedelslagen och det införs sanktionsavgifter för vissa överträdelser av livsmedelslagstiftningen.
Kontrollmyndigheten ska besluta om sanktionsavgift när man upptäcker: