Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun
Translate

Gymnasial vuxenutbildning

Vi erbjuder gymnasiala kurser i egen regi för dig som vill studera mot en gymnasieexamen/slutbetyg eller behöver behörighet till högskole- och universitetsstudier. De kurser som vi inte ger i egen regi har vi möjlighet att köpa in av en extern utbildningsanordnare. Du kan kombinera dina studier med arbete eller andra aktiviteter. Du kan läsa i den takt och i den studieform (klassrums- eller distansundervisning) som passar just dig. Varmt välkommen att kontakta vår studie- och yrkesvägledare för information om vårt kursutbud, ansökningsfrågor och studieplanering. Välkommen med din ansökan redan idag.

Behörighet

Du är behörig för studier inom gymnasial vuxenutbildning från och med höstterminen det år du fyller 20 (eller tidigare om du har slutfört en treårig gymnasieutbildning) och har förkunskaper motsvarande grundskolan eller grundläggande nivå.

Studieplan

Av den framgår bland annat vilka kurser du ska läsa, och när de börjar och slutar samt vad ditt studiemål är. Kontakta studie- och yrkesvägledaren vid kursstart för att få ut en kopia på din individuella studieplan.

Gymnasieexamen/slutbetyg

Du kan välja att läsa mot en gymnasieexamen (högskoleförberedande examen eller yrkesexamen) eller mot ett slutbetyg (om du har betyg satta innan den 1 juli 2012). Slutbetyg kan endast utfärdas till och med den 1 juli 2021. Läs mer om examen på vuxenutbildningen här.

Grundläggande och särskild behörighet till högre studier

Hos oss kan du också läsa behörighetskurser till högskole- och universitetsstudier. De kurser som vi inte ger i egen regi har vi möjlighet att köpa in av en extern utbildningsanordnare vid namn NTI-skolanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Ta kontakt med studie- och yrkesvägledaren så hjälper hon dig med din studieplanering. Du kan läsa mer om behörighet här.

Vårterminen erbjuder fem kursstarter

Du väljer själv vilka kurser du ska läsa samt studieform och studietakt (klassrumsundervisning på 10 veckor eller distans på 5 eller 10 veckor) beroende på vilka studiemål du har. Gymnasial vuxenutbildning har fem kursstarter:

11 jan — ansökan stängd

15 feb — ansökan stängd

22 mars — ansökan stänger 21 feb

26 april — ansökan stänger 28 mars

31 maj — ansökan stänger 2 maj
(OBS! Endast 5 veckor distans)

Antagningsbesked

Efter att du ansökt på vår hemsida får du en kopia på din ansökan till din e-mejladress. Kolla så att den inte hamnat i din skräppost.

Efter sista ansökningsdatum behandlar vi din ansökan. Antagningsbeskedet skickas till din e-mejl med mer information om den obligatoriska registreringen.

Kurslitteratur

Du som elev behöver köpa kurslitteratur i god tid före kursstart! Aktuell kurslitteraturlista finns under Information för elever.

Studiemedel

För heltidsstudier (100%): 100p/5 veckor eller 200p/10 veckor.
För deltidsstudier (75%): 150p/10 veckor.
För deltidsstudier (50%): 50p/5 veckor eller 100p/10 veckor.

Letar du efter en kurs?

De kurser som vi inte ger i egen regi har vi möjlighet att köpa in av en extern utbildningsanordnare vid namn NTI-skolanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Kontakta studie- och yrkesvägledaren för mer information och ansökan.

Kursutbud med klassrumsundervisning

Vi erbjuder:

 • Svenska 1
 • Svenska som andraspråk 1
 • Engelska 5, 6, 7
 • Matematik 1b, 2b

Kursutbud med distansundervisning

Vi erbjuder:

 • Svenska 1, 2, 3
 • Svenska som andraspråk 1, 2, 3
 • Engelska 5, 6, 7
 • Matematik 1b, 2b
 • Naturkunskap 1a1, 1a2, 1b, 2
 • Historia 1a1, 1a2, 1b

Välkommen med din ansökan!

Ansök härKontakt

 • Matilda Karlsson
  Studie- och yrkesvägledare, Osby Lärcenter/Yrkesskolan
  0479-528 533
  0708-31 80 88
 • Therésa Keric
  Studie- och yrkesvägledare (föräldraledig)
  0479-52 85 33

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.

Exempelbild