Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun
Translate

Information för elever

Det är vår förhoppning att din studietid hos oss ska bli en trivsam och lärorik tid. Här under har vi försökt samla all information du som elev kan tänkas behöva. Hör av dig om du inte hittar det du söker.

Terminstider

Höstterminen 2020
Start- och slutdatum: 2020-08-10 -- 2020-12-18 (19 veckor)

Litteraturlista

Kurslitteratur för kurser på grundläggande nivå får du låna.
Kurslitteratur för kurser på gymnasial nivå behöver du införskaffa själv.
Aktuell litteraturlista kan du ladda ner till höger.

Schema

Till höger kan du ladda ner aktuella scheman för kurser på grundläggande och gymnasial nivå. Du kan även följa den här länkenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att se scheman.

Lärplattform

Vi använder itslearning som lärplattform.
Länk hittar du till höger.
Inloggningsuppgifter får du vid studiestart.

Så kommer du igång med itslearning


Så härPDF startar du videomöte med din lärare.

Studievägledning

Du som är elev på skolan kan ta kontakt med studie- och yrkesvägledaren om du vill göra ändringar i din studieplan eller har frågor om dina studier. Mer information finner du i nedanstående länkar:

Så här ansöker du om studiemedel

På vuxenutbildningen bistår vi med uppgifter som behövs för att du ska kunna göra en ansökan till CSN, men ansökan gör du som elev på egen hand. I samband med att du får ditt antagningsbesked till vuxenutbildningen får du uppgifter som du behöver till din CSN-ansökan.

CSN räknar ut din studietakt genom att dela antalet poäng med antalet veckor du läser under studieperioden (terminen).

För studietakt 100 % behöver du varje vecka läsa minst 20 poäng.
För studietakt 75 % behöver du varje vecka läsa minst 15 - 19 poäng.
För studietakt 50 % behöver du varje vecka läsa minst 10 - 14 poäng.


Heltidsstudier

Du som studerar heltid på vuxenutbildningen kan jämföra det med att arbeta heltid. Ett heltidsarbete innebär att man arbetar 40 timmar i veckan. På samma sätt är det med dina studier på vuxenutbildningen. Räkna med att studera ungefär åtta timmar om dagen. Om du läser kurser med klassrumsundervisning kan det i schemat se ut som om du bara har enstaka timmar i veckan. Det du ser på schemat är enbart dina lektioner, resterande är din självstudietid och den ansvarar du för själv. På lektionerna får du genomgångar och instruktioner av lärarna. Under din självstudietid ska du planera dina studier och läsa, skriva, öva, räkna, tänka och memorera. Vi i personalen önskar dig stort lycka till med dina studier och vi finns här för dig om du behöver hjälp.

Distansstudier

Vi har här samlat några saker du måste tänka på när du studerar på distans.

Studieteknik

  • Plugga smartlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
    En PDF med råd och tips kring hur du kan göra dina studier både enklare och effektivare.

  • Björn Liljeqvists studietekniklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
    På denna hemsida får du lära dig mer om studieteknik. Du finner videoklipp med information om vad som gör en elev framgångsrik i sina studier.

  • Orka pluggalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
    Här hittar du information och videoklipp om strategier och metoder för att underlätta studierna.

Studiehallen

I studiehallen har vi ett flertal bås där du kan sitta enskilt i lugn och ro och studera. Du kan när som helst under skolans öppettid gå till studiehallen och sätta dig.

Sjukanmälan/Vård av barn

Som elev ansvarar du för att meddela din lärare direkt om du eller ditt barn blir sjuk. Om du läser flera kurser ska du meddela alla dina lärare. Tänk också på att eventuellt sjukanmäla till Försäkringskassan och CSN.

Frånvaro

Om du påbörjar studier på vuxenutbildningen och därefter uteblir mer än tre veckor i följd, utan att ha kontaktat din lärare, anses du ha avbrutit dina studier. Detta medför avskrivning från kursen/utbildningen.

Vid fusk och plagiering

Skolan har noll tolerans mot fusk. Det betyder att du inte får skriva av, plagiera/kopiera eller memorera delar eller hela texter eller annat material från någon annan person eller från Internet. Din lärare kallar till samtal vid misstanke om fusk eller plagiering. Då utreds om och hur kunskaperna ska bedömas på annat sätt. Din lärare dokumenterar alltid händelsen och meddelar rektor. Vid upprepat fusk utfärdas en skriftlig varning av rektor och du kan riskera att stängas av från studierna.

Hur sätter lärare betyg?


Begära ut betyg/studieintyg

Detta kan du göra på skolans expedition eller genom att ringa/mejla vår skoladministratör. Läs mer här.

Du är försäkrad

Du är olycksfallsförsäkrad till och från skolan, och under skoltid. Läs mer här.

Handlingsplaner

Handlingsplaner mot diskriminering och kränkande behandling, och mot hot eller hot om våld kan laddas ner till höger.

WiFi-uppkoppling

Du har möjlighet att koppla upp din egen mobila enhet (till exempel dator, surfplatta och mobiltelefon) till vårt trådlösa nätverk BYOD. Gå till vår skoladministratör i expeditionen så hjälper hon dig.

Öppettider

Dörrarna är öppna mellan klockan 07.30 och 16.30. Välkommen!

Information om behandling av personuppgifter

Du som studerar vid Osby Lärcenter/Vuxenutbildningen är registrerad i vårt elevregister. Personuppgifterna används för vår administration och planering av verksamheten och för att vi ska kunna fullfölja våra skyldigheter gentemot myndigheter. Bland annat används uppgifterna för upprättande av klass/grupplistor, betygsregistrering med mera. Du har rätt att få information om behandlingen av uppgifterna. Frågor som gäller hanteringen av personuppgifterna kan ställas till rektorn vid skolan. Personuppgiftsansvarig för verksamheten är Kommunstyrelsen, Osby kommun, 283 80 Osby.