Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun
Translate

Examen och slutbetyg inom vuxenutbildningen

Denna information vänder sig till dig som inte har avklarat ett treårigt gymnasium och därmed inte har fullständiga betyg i form av ett slutbetyg eller en gymnasieexamen. Informationen vänder sig även till dig som har ett slutbetyg som inte ger grundläggande behörighet för att det saknas en del godkända betyg.

Gymnasieexamen inom vuxenutbildningen

För kurser/utbildningar som påbörjats efter den 1 juli 2012 tillämpas en ny förordning med nya kurser, ny betygsskala och två typer av gymnasieexamen omfattande 2400 poäng. Du kan välja att läsa antingen mot en högskoleförberedande examen eller en yrkesexamen. Betyg i Idrott och Hälsa 1 kan inte ingå i en gymnasieexamen från Komvux.

Slutbetyg inom vuxenutbildningen

Du som har ett eller flera gymnasiebetyg satta före den 1 juli 2012 och har kurser sen tidigare som är betygsatta mellan 1 juli 2001 och 20 juni 2012 kan välja att läsa mot ett slutbetyg. Slutbetyg kan endast utfärdas till och med den 1 juli 2021. Ett slutbetyg ska innehålla 2350 poäng varav kärnämneskurser för 600 poäng. Resterande 1750 poäng väljer man fritt. Betyg i Idrott och hälsa A, Estetisk verksamhet och Specialidrott kan inte ingå i ett slutbetyg från Komvux.

Vad händer om jag inte hinner bli klar med mitt slutbetyg?

Dina kurser behöver vara klara ett par veckor innan den 1 juli 2021 för att du ska kunna få ut ditt slutbetyg. Om du inte hinner innan utsatt datum behöver du istället läsa mot en gymnasieexamen, som har andra bestämmelser än ett slutbetyg, vilket betyder att du kommer att behöva läsa till kurser samt att vissa äldre kurser inte går att omvandla till dagens kurser. Du kan därför komma att tappa ytterligare poäng och behöva läsa in dessa poäng i form av nya kurser.

Vad gäller för ett slutbetyg efter den 1 juli 2021?

Efter den 1 juli 2021 får inte längre slutbetyg utfärdas inom vuxenutbildningen. Du måste då läsa mot en gymnasieexamen.
Du som har ett slutbetyg som ger dig grundläggande behörighet är fortsatt behörig till högre studier.
Du som har ett slutbetyg som inte ger grundläggande behörighet för att du saknar en del godkända betyg måste efter den 1 juli 2021 komplettera både med godkända gymnasiepoäng och godkända betyg i Svenska/Svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 5 och 6 samt Matematik 1. Gymnasiepoängen för dessa kurser kan ingå för att uppfylla antalet godkända gymnasiepoäng.

Kontakt

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.