Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun
Translate

Information för elever

Ansökan

Du söker till våra grundläggande och gymnasiala kurser här.

Kafeteria

Öppet kl. 8.10–12.15 och 13.00–14.30. Till försäljning finns bl.a. varma och kalla drycker, smörgåsar, baguetter, enklare varma rätter, kakor och godis.

Litteraturlista

Obligatorisk litteratur för kurser på grundläggande nivå får du låna. Kurslitteratur för kurser på gymnasial nivå behöver du köpa. Aktuell litteraturlista kan du ladda ner till höger.

Lärplattform

Vi använder Itslearning som lärplattform. Länk hittar du till höger. Inloggningsuppgifter får du under introduktionsveckan eller av din lärare.

Prövning

Om du väljer att läsa in en kurs på egen hand kan du få betyg i kursen genom en prövning. Du kan också på egen hand läsa om en kurs som du redan har betyg i och på det sättet försöka få ett högre betyg.

En prövning omfattar alltid hela kursen. Vill du göra en prövning kontaktar du vuxenutbildningens studie- och yrkesvägledare Ronald Engström. Du lämnar in en skriftlig prövningsansökan. Skolan utser en lärare som kontaktar dig. En prövning kostar 500 kronor. Vill du göra en prövning i en kurs som du fått betyget F i är prövningen kostnadsfri.

Studieekonomi

Studiemedel är det vanligaste sättet att finansiera sina studier när man är vuxen. Syftet är att ge en ekonomiska möjligheter att genomföra den utbildning som man har förutsättningar och intresse för. Studiemedel söks och beviljas av CSN (Centrala studiestödsnämnden). Ansökan görs på deras webbplats www.csn.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Om man ansöker med e-legitimation (Bank-ID) förkortas ansökningstiden avsevärt. Att söka utan innebär att man måste ha tillgång till skrivare för att kunna skriva under för hand och sedan skicka in ansökan via post. Under en övergångsperiod kan man få hjälp med att göra ansökan hos skolans studie- och yrkesvägledare.

Det finns två olika former av finansiering:

  • Studiehjälp är för dig som vuxenstuderar heltid på grundläggande eller gymnasial nivå. Studiehjälp kan du få till och med vårterminen det år du fyller 20 och för närvarande är beloppet 1050 kr/månad.
  • Studiemedel kan du få för heltids- eller deltidsstudier (75 % eller 50 %) för studier på grundläggande och gymnasial nivå men också för eftergymnasiala studier (t.ex. YH eller högskola).

Se också CSN:s webbplats www.csn.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller kontakta CSN på telefon 0771-27 60 00 (öppet vardagar 8.00–16.30).

Terminstider

Studierna på Lärcenter är flexibla men de kurser som erbjuds på plats i Osby går under våren mellan 8 januari och 8 juni.

Validering

Validering innebär värdering av kunskaper och färdigheter som du skaffat dig från arbetslivet, fritid eller genom tidigare utbildning.

Om du har kunskaper som till större delen motsvarar de krav som finns i en kursplan inom vuxenutbildningen kan du få ett intyg utan att läsa kursen i sin helhet. Behöver du ett betyg avslutar du med att göra en prövning. På detta sätt kan du förkorta din studietid.

De områden som vi i första hand validerar inom är kurser på Barn- och fritidsprogrammet. Vi har också möjlighet att validera kurser inom det industritekniska området, främst inom svets och skärande bearbetning, men också inom teknik, data och språk.

Wifi

Du har möjlighet att koppla upp din egen mobila enhet (t.ex. dator, surfplatta och mobiltelefon) till Lärcenters trådlösa nätverk. Kontakta Konrad Pazdalski.

Öppettider

Dörrarna är öppna mellan kl. 7.30 och 16.30.

Exempelbild
Kalender
Kvinna med laptop