Vård- och omsorgsutbildning
Utbildningen passar dig som tycker om att arbeta med, ge stöd och hjälp till människor. Du ges möjlighet att visa dina kunskaper både praktiskt och teoretiskt eftersom stor del av utbildningen ligger som arbetsplatsförlagt lärande.

Om utbildningen
Vård- och omsorgsprogrammet är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen benämnd undersköterskeexamen. Efter examen får du de kunskaper som behövs för att arbeta som undersköterska inom hälso- och sjukvård och socialtjänst.
Du kommer utveckla kunskaper om och färdigheter i vård, omvårdnad och omsorg samt kunskaper om hälsa, ohälsa och funktionsnedsättning.
Inom vård och omsorg arbetar du med att bevara eller återställa människors hälsa och stödja deras förmåga att utveckla sina resurser. Arbetet utgår från en människosyn som betonar människors lika värde, mänsklig värdighet, livskvalitet och välbefinnande.
Att identifiera, analysera och ta initiativ till att lösa problem i olika vård och omsorgssituationer samt utvärdera och se konsekvenser av handlingsalternativ är viktiga delar.
Utbildningstid och studietakt
Kursstart: 4 augusti 2025
Utbildningslängd: 72 veckor
Studietakt: Heltid, 100%
Studieform: Distans med ett antal obligatoriska träffar. Individuell handledning ges efter behov.
Behörighet
Lägst betyg E i grundläggande svenska/svenska som andraspråk delkurs 4 eller motsvarande.
Studieupplägg
Utbildningen är 72 veckor lång och sker mestadels på distans. Arbetsplatsförlagt lärande sker 24 timmar/vecka enligt praktikplatsens arbetstider, även helg- och kvällstjänstgöring.
Praktik
I flera av kurserna ingår praktiska moment vilka bearbetas under ditt arbetsplatsförlagda lärande. Praktiken är obligatorisk. Det krävs ett utdrag ur belastningsregister från polismyndighet till praktikplatsen.
Individuell studieplan
Av den framgår bland annat vilka kurser du ska läsa, och när de börjar och slutar samt vad ditt studiemål är. Kontakta studie- och yrkesvägledaren vid kursstart för att få ut en kopia på din individuella studieplan.
Studiemedel
Utbildningen är CSN-berättigad.
Betyg/intyg
Efter avslutad utbildning får du ett utdrag ur betygskatalogen samt ett diplom i Vård- och omsorgscollege.
Kontakt
-
Camilla Fischer
Vård- och omsorgsutbildningen
070-988 84 71
camilla.fischer@osby.se
-
Christin Wraae
Studie-och yrkesvägledare: gymnasiala teoretiska kurser, Hermods distanskurser, yrkesutbildning undersköterska, barnskötare/elevassistent, svetsare
0479-52 86 43
christin.wraae@osby.se
Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.
