Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Examen och slutbetyg inom Komvux

Informationen vänder sig till dig som inte har avklarat ett treårigt gymnasium och därmed inte har fullständiga betyg i form av en examen eller ett slutbetyg.

Slutbetyg inom Komvux

Du som har ett eller flera gymnasiebetyg satta före den 1 juli 2012 och har kurser sen tidigare som är betygsatta mellan 1 juli 2001 och 20 juni 2012 kan välja att läsa mot ett slutbetyg. Slutbetyg kan utfärdas till och med den 1 juli 2025. Ett slutbetyg ska innehålla 2350 poäng varav kärnämneskurser för 600 poäng. Resterande 1750 poäng väljer man fritt. Betyg i Idrott och hälsa A, Estetisk verksamhet och Specialidrott kan inte ingå i ett slutbetyg från Komvux.

Gymnasieexamen inom Komvux

En gymnasieexamen från komvux kan innehålla betyg från gymnasieskolan och komvux eller enbart betyg från komvux. Reglerna för vad en gymnasieexamen från komvux kan innehålla och vara inriktad mot skiljer sig dock från gymnasieskolan.

En gymnasieexamen i form av en högskoleförberedande examen inom komvux på gymnasial nivå ska vara inriktad mot ett studieområde. Dessa ändrade villkor för högskoleförberedande examen inom komvux började gälla den 1 juli 2021. Det finns två olika studieområden som benämns samhällsvetenskap och humaniora samt naturvetenskap och teknik, istället för mot något av de sex gymnasieprogram som examen tidigare var inriktad mot. Det ska också i en gymnasieexamen från komvux bli möjligt att ersätta ämnet naturkunskap med två av ämnena biologi, fysik och kemi. Dessutom ersätts gymnasiearbete av komvuxarbete.

Villkoren för yrkesexamen berörs inte. En yrkesexamen inom komvux ska fortsatt vara inriktat mot ett visst nationellt yrkesprogram inom gymnasieskolan.

Examensplaneringar som planeras att utfärdas efter den 1 juli 2021 kan därför behöva ses över.

Skolverket om gymnasieexamen från Komvux Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gymnasiearbete blir Komvuxarbete

Från och med den 1 juli 2021 kommer kursen Gymnasiearbete, 100p inom Komvux att ersättas med kursen Komvuxarbete, 100p.

Skolverket om komvuxarbetet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Komvuxarbete högskoleförberedande

Ett komvuxarbete är en kurs på 100 gymnasiepoäng som du kan använda för en examen inom komvux, motsvarande en gymnasieexamen. Denna examen kan vara inriktad mot något av studieområdena Samhällsvetenskap och humaniora eller Naturvetenskap och teknik. Det är lämpligt att en elev genomför komvuxarbetet i slutet av utbildningen.

Komvuxarbete kan erbjudas på distans via NTI-skolan eller via annan närliggande kommunal vuxenutbildning. Kontakta studie- och yrkesvägledaren för mer information.

Komvuxarbete yrkesprogram

Komvuxarbetet på de yrkesförberedande programmen är tänkt att vara ett kvitto på att eleven är väl förberedd för arbete inom ett visst yrkesområde.

Komvuxarbetet ska inriktas mot en vald yrkesutgång inom examensmålen för yrkesprogrammet. Det är därför lämpligt att en elev genomför komvuxarbetet i slutet av utbildningen.

Komvuxarbete kan erbjudas på distans via NTI-skolan eller via annan närliggande kommunal vuxenutbildning. Kontakta studie- och yrkesvägledaren för mer information.

Kontakt

  • Therésa Keric
    Studie- och yrkesvägledare
    0479-52 85 33
    Telefontid vardagar kl. 08.00-09.00

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.