Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun
Translate

Mat och måltider

I Osby kommun lägger vi stor vikt vid att maten är av god kvalitet, att maten tillagas på bra råvaror och med stor omsorg. Det är kostenheten i kommunen som tillagar och levererar måltider till förskola, grundskola, samt äldreomsorgen.

Exempelbild

Maten i förskolan

Kostenheten arbetar för att maten ska vara bra både för miljön och hälsan. Målsättningen är att andelen ekologiska livsmedel år 2020 ska vara 50 procent samt år 2030 60 procent (i december 2017 var alla kök i Osby kommun uppe i 33,6 procent). Kostenheten strävar även efter att använda närproducerat och svenska råvaror så långt som möjligt.

Måltidernas fördelning

Måltiderna inom förskolan planeras enligt nordiska näringsrekommendationerna (NNR) och energi- och näring fördelas enligt följande:

  • Frukost: 15-20 %
  • Lunch: 25-35 %
  • Mellanmål: 10-20%

Alla måltiderna ger tillsammans ca 55-65% av barnets dagsbehov. Middagsmål och alternativt ett mellanmål serveras hemma och fyller då upp resten av barnets dagsbehov.

Tillagning

I kommunen finns det både tillagningskök och mottagningskök som ser till att maten är både hälsosam och ser inbjudande ut. Matsedeln planeras centralt tillsammans med kockar från köken och består av både traditionell svensk husmanskost och maträtter med influenser från andra kulturer.

Aktuell matsedel hittar du under rubriken Matsedel.

Matsedel

  • 21 maj - Måndag - Vecka 21
    Spagetti och köttfärssås
  • 22 maj - Tisdag - Vecka 21
    Snitzel, bearnaisesås, potatis
  • 23 maj - Onsdag - Vecka 21
    Wienerkorv med potatismos
  • 24 maj - Torsdag - Vecka 21
    Panerad fisk, remouladsås och kokt potatis
  • 25 maj - Fredag - Vecka 21
    Cowboysoppa med mjukt bröd

Lokala avvikelser kan förekomma.