På osby.se används kakor, bl.a. för anonym statistik. Du hjälper oss att göra en bättre webb om du accepterar kakor.

Du är här: Hem / Barn & utbildning / Barnomsorg 1-5 år / Vårdnadsbidrag

Vårdnadsbidrag

Vårdnadsbidraget är 3 000 kronor per barn och månad och är inte kopplad till vårdnadshavarens förvärvsarbete eller inkomst. Barnet ska ha fyllt ett år men ej tre år och får ej utnyttja offentligt finansierad barnomsorg. Vårdnadshavare kan få vårdnadsbidrag för alla barn i den givna åldersperioden. Äldre syskon till barnet mister inte sina eventuella barnomsorgsplatser. Man kan inte få vårdnadsbidrag för kortare tid än tre månader.

Ansökande vårdnadshavare ska vara bosatt och folkbokförd i kommunen och på samma adress som barnet. Har barnet ett växelvis boende hos sina föräldrar är det endast den vårdnadshavare som är folkbokförd på samma adress som barnet, som kan ansöka om och få vårdnadsbidrag.

Vårdnadsbidrag kan man få tidigast efter det att föräldrapenning med anledning av barns födelse har utbetalats för 250 dagar. Intyg från försäkringskassan skall medfölja ansökan.

Mer information om vårdnadsbidraget finns som en pdf under rubriken dokument till höger. Blanketter för ansökan finns i vårt blankettarkiv, länken hittar du under rubriken interna länkar, till höger.

Sidan uppdaterad: 2015-11-10

Kontakt