På osby.se används kakor, bl.a. för anonym statistik. Du hjälper oss att göra en bättre webb om du accepterar kakor.

Du är här: Hem / Barn & utbildning / Barnomsorg 1-5 år / Förskolor / Hemgården

Hemgården

Hemgårdens förskola är vackert belägen på en väl tilltagen naturtomt. Förskolan ligger centralt, med gångavstånd till centrum, där vi kan besöka bl.a. bibliotek och kulturhus. Vi har även ishall och simhall på gångavstånd, vilka vi utnyttjar under vinterhalvåret. Närheten till skogen och Osbysjön är en tillgång för att kunna ge barnen rika naturupplevelser.

Hemgårdens förskola startade 1973 och är en av de äldsta förskolorna i kommunen. Huset är från början byggt som folkskola, men användes senare som vandrarhem och fritidsgård.

På Hemgården finns tre avdelningar. Villervallan- och Experiment- avdelningarna har barn i åldrarna 2,5 - 5 år. Solstrålen är en småbarnsavdelning för barn mellan 1 - 2,5 år.

Grundläggande mål

Vi skall lägga grunden till att varje barn utvecklas till en öppen, hänsynsfull och ansvarskännande människa, med förmåga att sätta sig in i andras levnadsvillkor. Varje barn skall utveckla självständighet, tillit till sin egen förmåga samt fortsatt lust att lära.

Barnen lär genom leken

Leken är barnens viktigaste skapande aktivitet, den är nödvändig för deras utveckling. Leken är ett sätt att bearbeta upplevelser, den är språkutvecklande och den lär barnen att tänka abstrakt.

Lek är inte brist på planerad verksamhet

Vi skall ge barnen möjlighet till kreativ lek genom att erbjuda stimulerande lekmöjligheter och pedagogiskt material. Vi tycker att det är viktigt att samarbeta mellan avdelningarna. Barnen har sin hemvist på en av avdelningarna, men har tillgång till förskolans alla möjligheter.

Vi anser att det är viktigt att se och bygga på det barnet faktiskt kan, att hitta lösningarna istället för att fastna i svårigheterna och att uppmuntra barnet att vara delaktig i sin egen läroprocess. Vi värnar om att skapa ett öppet och förtroendefullt samarbete med föräldrarna. Vi vill att föräldrarna skall vara delaktiga och ha inflytande över barnens vistelse på Hemgården.

Maten – en viktig del av barnens vistelse på förskolan

För att barnen ska må bra och för en gynnsam fysisk utveckling är bra mat en viktig förutsättning.

I köket arbetar vår kokerska som lagar vår goda frukost, lunch och mellanmål från grunden av färska råvaror. Vi undviker halvfabrikat i så stor utsträckning som möjligt och stora delar av barnens mat är baserad på ekologiska och kravmärkta produkter. Innan lunchen serveras en salladsbuffé med undantag för när det är vegetarisk lunch eller soppa. Att uppmuntra barnen att äta frukt och grönt och en hälsosam, balanserad kost anser vi är en viktig del av vårt uppdrag på förskolan.

På vår förskola vill vi lägga grunden till ett livslångt lärande i en föränderlig värld genom att ge barnen trygghet, glädje och empati.

Startskottet till ett livslångt lärande sker vid födseln och inte vid skolstart.

Sidan uppdaterad: 2016-02-18

Kontakt

 • Hemgårdens förskola

  Tel direkt: 0479-52 83 79
  hemgarden@osby.se

  Besöksadress
  Skeingevägen 2, Osby

  Postadress
  Hemgårdens förskola
  Osby kommun
  283 80 Osby

 • Förskolechef

  Hasse Eliasson

  Tel direkt: 0479-52 82 17
  Tel mobil: 0709-31 82 17
  hasse.eliasson@osby.se