På osby.se används kakor, bl.a. för anonym statistik. Du hjälper oss att göra en bättre webb om du accepterar kakor.

Du är här: Hem / Uppleva & göra / Turism & evenemang
Lyssna

Turism & evenemang

Välkommen till den stadsnära vildmarken!

Här kan du bo mitt i naturen med skog och sjö inpå knuten, men med storstädernas utbud inom räckhåll. Det finns många goda anledningar till att besöka Osbys härliga skogsbygd fylld med aktiviteter och besöksmål för både stora och små.

Turistbyrå och Info Point

Osby Turistbyrå är centralt belägen i stationshuset vid järnvägen, här får du tips på sevärdheter, aktiviteter och evenemang samt hittar kartor och turistbroschyrer. Turistbyrån är ombud för Skånetrafiken, här kan du ladda ditt jojo-kort samt köpa buss- och tågbiljetter till Skånetrafikens avgångar.  Hemsida: www.osbyturism.se.

Vi ser till att Osby turistguide och kommunkarta körs ut till bland annat informationstavlor under sommarsäsong och fyller på ett par gånger under året. Vill du ha material är du välkommen att höra av dig till oss så löser vi det!

Inför sommarsäsong 2016 har vi skrivit Info Point avtal med Friluftsmuseet Svarta Bergen, detta i ett steg att kunna nå ut till och hjälpa våra besökare på fler ställen. Info Point är ett samarbete mellan turistbyrån och besöksnäringsföretag där Info Point fungerar som en enklare form av turistbyrå. För oss är alla besöksnäringsföretagare viktiga värdar som bidrar med att visa upp ett brett och attraktivt besöksområde, oavsett om de är Info Point eller inte. Ett gott värdskap är en stor del av grunden till merförsäljning inom ett område.

Besöksnäring/ Destinationsutvecklingsprocess

Osby arbetar tillsammans med kommunerna i nordöstra Skåne på långsiktig och hållbar utveckling av besöksnäringen i området. Under 2015 startade de tillsammans med Tourism in Skåne och besöksnäringsföretagen en destinationsutvecklingsprocess.

Syftet med processen
Tillsammans skapar vi långsiktig och hållbar utveckling av området. Genom samverkan och nya arbetssätt ska besöksnäringens volymer och marginaler öka. Nya säsonger och teman ska skapa eller matcha befintlig efterfrågan på utlandsmarknaderna, där potentialen finns för ökad tillväxt.

Processen är väl prövad och har använts för att utveckla besöksnäringen i andra delar av Sverige. Sydöstra Skåne arbetar med motsvarande process. Destinationsutvecklingsprocessen är nära kopplad till den regionala tillväxt-strategin för besöksnäringen, och har den nationella strategin 2020 som utgångspunkt.

Nationell stategi för svensk besöksnäring 2020
www.strategi2020.se 

Processgrupp
Arbetet drivs av en processgrupp med representanter från besöksnäringen och kommunala tjänstemän.

Besöksnäringens kunskap och idéer, liksom samarbete över kommungränserna är helt avgörande för processens framgångar. I processgruppen finns representanter för Bo, Äta, Göra och Handla. De har valts ut för att få en god spridning i storlek och inriktning liksom för deras förmåga att verka som ambassadörer i sina respektive nätverk.

Alla är välkomna att följa arbetet i processen
Vi använder det öppna webbverktyget Basecamp, som är ett gratisverktyg för projekt och processer för att hantera dokument och sprida information. Dokumentation från alla möten kommer att läggas upp.

Vi har också skapat en öppen Facebookgrupp Destinationsutveckling Nordost där vi kommer att kommunicera hela processen, dela med oss av bilder och ha en dialog under tiden.

Kontakta  turismstrateg Marie Wetterqvist, marie.wetterqvist@osby.se, om du vill anmäla dig till Basecamp eller har andra frågor om processen!

Sidan uppdaterad: 2017-04-25

Kontakt

 • Osby turism

  Osby turism

  Östra Järnvägsgatan 3
  283 41 Osby

  Tel direkt: 0479-52 85 10
  osbyturism@osby.se

  Öppettider

  Måndag- fredag: 10.00-15.00
  Lunchstängt: 12.15-12.45

  Följdande dagar har turistbyrån stängt:

  den 4 november
  den 2 december

  Mer information (Osby turism)