På osby.se används kakor, bl.a. för anonym statistik. Du hjälper oss att göra en bättre webb om du accepterar kakor.

Du är här: Hem / Stöd & omsorg / Äldre / Boende för äldre / Trygghetsbostäder
Lyssna

Trygghetsbostäder

Vad är en trygghetsbostad?

Trygghetsbostad är en ordinär hyreslägenhet för äldre personer som känner sig oroliga eller otrygga i sin nuvarande bostad. Lägenheterna är tillgänglighetsanpassade och utrustade med larm samt samlade i en byggnad med gemensamhetslokal och närhet till lunchservering.

I anslutning till trygghetsbostaden finns en aktivitetssamordnare som medverkar till att gemensamma aktiviteter anordnas vissa tider i veckan. I trygghetsbostaden ingår inte några vård- och omsorgsinsatser och det finns inte någon omvårdnadspersonal anställd i byggnaden.

I Osby kommun finns 25 trygghetsbostäder, 17 lägenheter på V Järnvägsgatan 5A i Lönsboda och 8 på Marklundavägen 19 i Osby.

Vem kan ställa sig i kö för trygghetsbostad?

Bostaden är avsedd för dig som klarar din vardag själv eller med hjälp av hemtjänst och hemsjukvård, men som vill ha närhet till service och ökad möjlighet till social samvaro. Du får din service och omsorg via hemtjänsten utifrån beviljat biståndsbeslut. De sysslor som du inte har biståndsbeslut för sköter du själv.

För att ställa dig i kö ska du :

 • vara 70 år fyllda
 • vara folkbokförd i Osby kommun
 • uppleva oro eller otrygghet i ditt nuvarande boende

Hur ställer man sig i kö?

Intresseanmälan görs på särskild blankett, se under dokument till höger, och skickas till verksamhetsområdet Vård och omsorg, 283 80 Osby. Du kan också få blanketten av  kontaktpersonerna, se kontaktinformation till höger, och du kan även lämna ifylld intresseanmälan till kontaktpersonerna.

När du lämnat in din intresseanmälan blir du placerad i bostadskö och generellt gäller turordning efter ansökningsdatum. Vård och omsorg kan tillämpa förtur till personer med hög ålder.

Sidan uppdaterad: 2017-10-13

Kontaktinformation

 • Trygghetssamordnare Lindhem

  Marina Nilsson

  Tel mobil: 0709-88 85 26

 • Enhetschef Lindhem

  Regina Bendz

  Tel direkt: 0479 - 52 81 91
  regina.bendz@osby.se

 • Trygghetssamordnare Bergfast

  Anette Bengtsson

  Tel direkt: 0479-52 84 53

 • Enhetschef Bergfast

  Maria Håkansson

  Tel direkt: 0479-52 84 44
  maria.hakansson@osby.se