På osby.se används kakor, bl.a. för anonym statistik. Du hjälper oss att göra en bättre webb om du accepterar kakor.

Du är här: Hem / Stöd & omsorg / Äldre / Mat och näring
Lyssna

Mat och näring i äldreomsorgen

Maten i äldreomsorgen

I Osby kommun lägger vi stor vikt vid att maten är av god kvalitet, att maten tillagas på bra råvaror och med stor omsorg. Köksenheterna  på Bergfast och Rönnebacken ansvarar för tillagning av lunch och kvällsmål till samtliga kommunala vård-och omsorgboende i kommunen. Köksenheten på Ekebo ansvara för tillagning av maten till Ekebos restaurang. I samtliga kök arbetar erfarna och välutbildade kokerskor och ekonomibiträden. Inom äldreomsorgen finns det också en dietist som samarbetar med köks- och vårdpersonal.

Måltidernas fördelning

Måltiderna inom äldreomsorgen planeras enligt svenska näringsrekommendationer (SNR) och energi- och näring fördelas enligt följande:

  • Frukost 15-20 %
  • Lunch 25-35 %
  • Kvällsmål 25-30%
  • Mellanmål (2-3 st/dag) 10-20%

Alla måltiderna tillsammans ger en fullständig täckning av dagsbehovet vad gäller energi- och näring. Detta innebär att om man endast får lunch hemlevererad (matdistribution), eller äter i äldreomsorgens restauranger, så ger det inte tillräckligt med mat för hela dagen, utan cirka 65% av energin och näringen skall komma från dagens övriga måltider.

Tillagning

Lunch och kvällmål  tillagas på Rönnebacken och Bergfast och transporteras varm till Lindhem och Soldalen. Mat till hemmaboende pensionärer erbjuds via restaurangerna på Rönnebacken, Bergfast och Ekebo eller via matdistribution efter biståndsbeslut.

På Soldalen och Lindhem tillagas frukost och mellanmål på vård-och omsorgsboendet av vårdpersonal. På Bergfast och Rönnebacken tillagas frukost av köksenheterna medan mellanmål tillagas av vårdpersonalen på boendet. Frukost och mellanmål tillagas direkt på vård - och omsorgsboendet av vårdpersonalen.

Matsedel

Matsedeln för äldreomsorgens måltider planeras centralt och består oftast av traditionellt svensk husmanskost.

Sidan uppdaterad: 2017-10-13

Kontaktinformation