På osby.se används kakor, bl.a. för anonym statistik. Du hjälper oss att göra en bättre webb om du accepterar kakor.

Du är här: Hem / Nyhetslistan / Silver i svetsning till f d elev från Ekbackeskolan
Lyssna

Silver i svetsning till f d elev från Ekbackeskolan

2014-10-09

Nyss hemkommen från Lill i Frankrike och Euroskills2014 har Jörgen Persson ådragit sig en dunderförkylning. Trots detta är han i eld och lågor för att annonsera om att den f d eleven på Ekbackeskolans svetsutbildning Jimmie Karlsson erövrat den prestigefyllda silvermedaljen i svetsteknik vid årets uppsättning av Euroskills.

I klassen tävlade 13 svetsare från 13 olika länder. Jörgen, som i normala fall är yrkeslärare i svetsteknik på Ekbackeskolan, var domare i tävlingarna. Jörgen är svetsexpert, på grund av hans kompetens och långa erfarenhet har han blivit tillfrågad om han ville ta på sig domarskapet.

Kvalitet viktigast – hållbart i längden

Sedan 1999 är han lärare på Ekbackeskolan och deltar bland annat i Svetskommissionens Arbetsgrupp 14 där man bland annat tittar på Industritekniska programmets kursinnehåll. På Ekbackeskolan har man gjort prioriteringar så att det finns en bra maskinpark, rätt maskiner och man använder sig av lite dyrare material.

– Vårt måtto är att kvalitet alltid är det viktigaste. Därför ska vi alltid ha högsta kvalitet, vilket lönar sig i längden och som både gynnar eleverna och företagen i förlängningen, menar han.

Jimmie Karlsson, som nu tog silvret är en f d elev till Jörgen. Han är en av många pristagare som på ett eller annat sätt passerat Ekbackeskolans svetsprogam. Skolan har haft många elever som deltagit framgångsrikt på både SM och NM.

2008 var det år man bestämde sig på Ekbackeskolan för att medverka i svetstävlingar och sedan dess har skolan alltid kvalificerat sig.

Många pristagare från Ekbackaskolans svetsutbildning

Karl Johansson deltog 2009 i Calgary, Markus Fredriksson 2011 i London, Simon Pettersson 2013 i Leipzig och nu senast Jimmie Karlsson 2014 i Lille. Nästa tävling i WorldSkills är i Sao Paulo 2015, där även Jimmie kommer att tävla.

– Det ligger mycket hård träning bakom för att bli så här duktig i svetsning. Det ligger många timmar bakom. Man måste ha koll på alla detaljer, inte bara om det tekniska. Man måste kunna ta till sig instruktioner och ha koll på hälsa och säkerhet också, berättar han.

Att vinna silvret innebär dock inte att man får stora prispengar. Det är äran som är belöningen, först och främst. Silvermedaljen till Jimmie är en bekräftelse på att svetsutbildningen på Ekbackeskolan är i världsklass.

– Genom de Internationella tävlingarna får vi ett kvalitetsmått på vår utbildning. Utan tvekan, är  Ekbackeskolans den bästa svetsutbildningen i Sverige, den är bland de fem bästa i Europa och bland de tio bästa i världen. För att utvecklas ska vi besöka Belgiens och kanske Finlands bästa svetsskolor, säger Jörgen.

Nyhetsarkiv

Sidan uppdaterad: 2014-10-09