På osby.se används kakor, bl.a. för anonym statistik. Du hjälper oss att göra en bättre webb om du accepterar kakor.

Du är här: Hem / Nyhetslistan / Kommunchefen blir digital
Lyssna

Kommunchefen blir digital

2012-01-10

Från och med måndagen den 16 januari blir kommunchefen digital i Osby. Då startar nämligen Charlotta Kabo Stenberg, som första kommunchef i Skåne, en Facebook-sida där hon kommer ha direktkontakt med kommuninvånarna. 

Som en del i kommunens arbete med att få en bra och öppen dialog med kommuninvånare, startar kommunchef Charlotta Kabo Stenberg den 16 januari en officiell Facebook-sida i kommunchefens namn. Hon blir då den första kommunchefen i Skåne med en officiell Facebook-sida. Syftet med sidan är alla de som vill, ska få möjlighet att delta i dialog med kommunchefen. På så sätt kan kommuninvånare föra fram sina idéer och åsikter direkt, utan "trösklar" eller "omvägar".

- Vi måste hela tiden sträva efter att utveckla vår kommunikation med medborgarna. Att anpassa den till kommuninvånarnas mediakonsumtionsvanor är ett absolut måste, om vi vill ha en livskraftig och engagerande demokrati. Jag tror dessutom att det kan kännas lättare att diskutera med Charlotta direkt via Facebook än med en hel myndighet, säger Andreas Lindfors, kommunikatör på Osby kommun.

Arbetet med sociala medier är något som man har kommit olika långt med i de skånska kommunerna. En del kommuner har en officiell kommunsida eller några verksamhetssidor (skola, fritidsgårdar eller konsthallar) på Facebook, en del är verksamma på Twitter. Osby kommun har sedan 2010 arbetat aktivt med sociala medier och letar ständigt efter nya sätt att utveckla medborgardialogen.

När kommunen anställde sin första kommunchef, i början av 2011, föddes idén om att ha en mer personlig och direkt koppling mellan kommunens högste tjänsteman och medborgarna. Man arbetade därför fram riktlinjer, anpassade till offentlig lagstiftning, för denna sortens kommunikation. Efter undersökning av olika typer av forum, bestämde man sig för att satsa på en sida (ej personkonto) på Facebook. I dagarna laseras kommunchefens Facebook-sida, som är tänkt att bli ett mellanting mellan blogg och diskussionsforum.

- Jag tycker det är viktigt att vi som arbetar i kommunen är öppna, tillgängliga och lyhörda. Det mesta vi gör har inverkan på kommuninvånarnas dagliga liv, nöjda kommuninvånare är ju det vi arbetar för. Att vara tillgänglig för dialog och frågor är en självklarhet. Jag kommer även att använda sidan till att beskriva skeende i kommunen ur mitt egna perspektiv, menar Charlotta Kabo Stenberg kommunchef i Osby kommun.

För mer information om kommunens arbete med sociala medier kontakta kommunikatör Andreas Lindfors, vars kontaktuppgifter du finner här till höger.

Följ även Osby kommun på:

Facebook: www.facebook.se/osbykommun

Twitter: www.twitter.com/osbykommun

Nyhetsarkiv

Sidan uppdaterad: 2012-01-10

Dela och tipsa

Facebook Twitter

Kontakt