På osby.se används kakor, bl.a. för anonym statistik. Du hjälper oss att göra en bättre webb om du accepterar kakor.

Du är här: Hem / Kommun & politik / Vigsel
Lyssna

Vigsel

Från och med den 1 maj 2009 är äktenskapet könsneutralt. De som ingår äktenskap kan vara antingen en man och en kvinna eller två kvinnor eller två män. Borgerlig vigsel är ett alternativ till kyrklig vigsel och det är länsstyrelsen som utser respektive kommuns borgerliga vigselförättare.

I Osby kommun är åtta personer utsedda till vigselförättare. För att boka tid för vigsel, eller om du har frågor, kontakta kommunkansliet. Kontaktuppgifter finner du här till höger.

Vigselförrättare i Osby kommun

  • Marika Bjerstedt Hansen, förtroendevald
  • Anders Pettersson, förtroendevald
  • Niklas Larsson, förtroendevald
  • Rose-Marie Riling, förtroendevald
  • Maria Reimer, förtroendevald
  • Göran Bengtsson, förtroendevald
  • Sonja Svenle-Pettersson, förtroendevald
  • Carl Bejvel, förtroendevald
  • Petra Gummeson, kommunchef

Inför vigseln

Borgerlig vigsel är kostnadsfri. Oftast förekommer cermonin i kommunhuset men kan, efter överenskommelse med vigselförättaren, ske på annan plats.

Intyg om hindersprövning

Innan äktenskap kan ingås måste man ansöka om hindersprövning. På Skatteverkets webbplats kan du få mer information om hindersprövning samt hämta blanketter.

Intyget om hindersprövning ska lämnas till kommunen i samband med vigseln.

Vigseltext

Vid ceremonin läser vigselförrättaren upp en kort eller en något längre text. Vid bokningstillfället ska ni tala om vilket alternativ ni väljer. Vigseltexterna kan du ladda ner här till höger.

Vittnen

Två vittnen ska närvara vid vigseln. Vittnena kan vara familjemedlemmar men måste vara 18 år. Om vigseln sker i kommunhuset under kontorstid kan kommunen hjälpa till med att ordna vittnen. Vid vigseln ska både de som vigs och vittnen kunna visa upp giltig legitimation.

Omvandling av registrerat partnerskap till äktenskap

Ni som är registrerade partner i Sverige enligt den tidigare lagen kan när som helst omvandla ert partnerskap till ett äktenskap. Ni kan göra det antingen genom en gemensam skriftlig anmälan direkt till Skatteverket eller genom att viga er inför en vigselförrättare.

Omvandlingen från partnerskap till äktenskap påverkar inte era rättigheter och skyldigheter. Ett äktenskap har alltså samma juridiska innebörd som ett partnerskap.

Om ni vill omvandla ert partnerskap genom en gemensam anmälan skriver ni ett enkelt brev om det till närmaste skattekontor. Ingen särskild blankett krävs. Ni är gifta från och med den dag Skatteverket får brevet.

Om ni i stället vill viga er räcker det att ni lämnar ett intyg till vigselförrättaren om att ni är registrerade partner i Sverige. Ingen hindersprövning krävs alltså. Vigselförrättaren underrättar sedan Skatteverket. Ni är gifta från och med den dag ni vigs.

Sidan uppdaterad: 2017-08-30

Kontakt