På osby.se används kakor, bl.a. för anonym statistik. Du hjälper oss att göra en bättre webb om du accepterar kakor.

Lyssna

Tobak

Miljö- och byggenheten har tillsynsansvar enligt tobakslagen. Det är t ex inte tillåtet att röka på skolgårdar och på förskolor. Vid försäljning av tobak gäller 18-årsgränsen. Om du tror att tobak säljs till minderåriga eller om du upptäcker att det röks där det inte är tillåtet vänder du dig till oss på miljö- och byggenheten.

Rökfria serveringar

Det är inte bara själva serveringsutrymmet som ska vara rökfritt, utan alla rum dit gästerna kan komma, såsom dansgolv, kapprum, toaletter, vestibuler och liknande. Inomhus är det endast i speciella rökrum som det är tillåtet att röka. I rökrummet får mat och dryck inte serveras eller tas med in dit.

Det är tillåtet att röka på uteserveringar. Om askkoppar placeras på t ex trottoaren får dessa inte försvåra för gående och tas in när serveringen inte är öppen. Askkoppar ska placeras så att rök inte stör via öppna fönster eller friskluftsintag.

18-årsgräns

Skyltar vid försäljningstället ska finnas, om förbudet att sälja tobaksvaror till barn under 18 år. Det är inte tillåtet att sälja enstaka cigaretter och inte heller förpackningar innehållande mindre än 19 cigaretter.

Anmälan om försäljning av tobaksvaror

Om du har för avsikt att sälja tobaksvaror ska du anmäla detta till miljö- och byggenheten.

Sidan uppdaterad: 2017-06-13

Kontakt

  • Miljöinspektör

    Sanna Råberg

    Tel direkt: 0479-52 83 54
    Tel mobil: 0709-318 354
    sanna.raberg@osby.se